Borůvky

 

Borůvky jsou bobulovým ovocem, které si v průběhu posledních několika let získalo zájem konzumentů po celém světě. Konkrétně se bavíme o brusnici chocholičnaté, nazývané také kanadská. Jedná se o rostlinu patřící mezi vřesovcovité, která roste na keřích vysokých maximálně 2 m, se silně rozvětvenými pruty a bílými květy. Plody se vyznačují zvláštními rozměry – jsou mnohem větší než u brusnice borůvky. Přitom je jejich chuť podobná, avšak na rozdíl od menší sestřenice – jejich šťáva nebarví. Kanadská borůvka kvete ve druhé polovině května a její plody v závislosti na odrůdě dozrávají od začátku července do konce září.

 

Pěstování borůvky

Vlastí tohoto populárního bobulového ovce jsou USA. Borůvka je poměrně mladé ovoce. Ještě v 19. století se na americkém kontinentu v divoké formě vyskytovala v natolik hojném počtu, že její sběr byl plně dostačující pro uspokojení tehdejší poptávky. Dynamický civilizační rozvoj a prudký demografický nárůst ale způsobily zvýšení poptávky, které už divoce rostoucí rostliny nedokázaly uspokojit. První pokusy o adaptaci borůvky pro potřeby pěstování však skončily fiaskem. Příčinou byly specifické požadavky rostliny zejména na kyselost půdy. A proto se kanadská borůvka po mnohaletém snažení botaniků nastálo usídlila v sadech teprve ve 30. letech 20. století.

V současné době se více než 80 % plantáží borůvky nachází v Severní Americe, zejména ve Spojených státech a v Kanadě. Zajímavé je, že více než polovina tamější produkce míří do k dalšímu průmyslovému zpracování, v téměř všech ostatních částech světa je sklizeň využita jako dezertní ovoce.

Polsko je největším pěstitelem borůvek v Evropě a třetím (po Spojených státech a Kanadě) na světě. První pokusy o pěstování tohoto ovoce v Polsku jsou z roku 1924. V současné době je 80 % polské produkce určeno pro export.

 

Odrůdy borůvky

Nejčastějším rozlišovacím faktorem pro různé odrůdy borůvky je doba dozrávání ovoce. Dělíme je na rané, středně-pozdní a pozdní.

Populárními odrůdami jsou:

  • Earlublue, Bluetta, Patriot, Duke a Spartan jsou odrůdy dozrávající nejdříve;
  • Bluejay či Bluecrop jsou středně-pozdní odrůdy,
  • Darrow, Brigitta a Bluegold dozrávají jako poslední. 

 

hrst borůvek

 

Borůvky v kuchyni

Borůvky mají široké kulinářské využití - slouží jako přísada k jídlům, koktejlům či dezertům. Kromě toho jsou skvělým produktem pro výrobu zavařenin, džemů a šťáv. Skvěle se hodí rovněž jako náplň do pirohů, knedlíků a jako přísada do těstovin. Na bázi tohoto ovoce vznikají znamenité likéry, tinktury a vína. Avšak nejjednodušší a nejčastěji praktikovaná je konzumace čerstvého nebo sušeného ovoce.

Borůvky v kuchyni

 

Jiné využití borůvky

Borůvky se stávají stále populárnější složkou kosmetických produktů používaných v širokém měřítku např. v Jižní Koreji či Americe, kde jsou hovorově nazývány „pokrmem pro pokožku“. Vzhledem k obsahu vitamínů a minerálů jsou dokonalou složkou výživných masek či tělových mlék. Díky absenci intenzivní vůně, například jako u černého rybízu, je aroma takovýchto produktů upřednostňováno mnohými spotřebiteli.

použijte borůvky