černý rybíz

 

 

Černý rybíz je keř z čeledi meruzalkovitých, vyskytující se obecně v mírném klimatu. Nejedná se o náročnou rostlinu, proto se s ní často můžeme setkat v zahradách u rodinných domů. Ovoce roste na keřích dosahujících výšky až 2 metry. Jeho kořeny, listy a květy vydávají charakteristickou vůni.

 

Pěstování černého rybízu

Původním regionem černého rybízu je střední a severní část Evropy a západní oblasti Asie. Než se tento výjimečný druh bobulového ovoce dostal na naše stoly, jeho divoce rostoucí keře bylo možné nalézt v olšovích na březích řek a ve vlhkých lesích. V současné době se černý rybíz vyskytuje téměř ve všech částech světa s teplotami vhodnými pro jeho růst. Zdraví prospěšné vlastnosti černého rybízu byly známy již v 17. století, kdy byl nazýván „elixírem mládí“. Černý rybíz je přírodním zdrojem vitamínu C.

 

rybíz BushOdrůdy černého rybízu

Polsko je z hlediska produkce černého rybízu světovým lídrem. Produkuje 57 % tohoto ovoce v evropském a 53 % ve světovém měřítku. Každý rok produkce polského rybízu dosahuje téměř 100 tis. tun. Mezi populární odrůdy tohoto bobulového ovoce patří:

  • Ceres – odrůda s chutnými plody ve velkých skupinách, které dozrávají v polovině července. Snadno opadávají z větví. Je odolná proti většině nemocí; 
  • Titania – odrůda s plody střední velikosti ve velkých skupinách, které dozrávají v druhé dekádě července. Odrůda je charakteristická odolností vůči nízkým teplotám a malou náchylností na nemoci;   
  • Ojebyn – odrůda charakteristická plody střední a velké velikosti, které dozrávají v první polovině července. Je citlivá na rez vejmutkovou.   

 

 

 

Černý rybíz v kuchyni

Černý rybíz v kuchyni

Černý rybíz je ideální svačinkou, skvěle se hodí pro různé typy dezertů. Rovněž je základem pro chutné zavařeniny. Právě tato odrůda bobulového ovoce je hlavní složkou omáčky cumberland, která dokonale doplňuje chuť zvěřiny, vepřového či jehněčího masa. Černý rybíz je rovněž základem pro přípravu šťáv, nálevů a likérů, včetně sladkého ovocného likéru Crème de cassis.

 

 Jiné využití černého rybízu

Využití tohoto bobulového ovoce s charakteristickou chutí se neomezuje pouze na potravinářské výrobky. Černý rybíz také pomáhá pečovat o krásný vzhled. V současné době kosmetický průmysl stále častěji využívá unikátní vlastnosti tohoto ovoce a přidává jeho výtažek do krémů, balzámů či tyčinek na rty. Olej z černého rybízu bývá využíván rovněž v lázeňství, mezi jinými při procedurách zlepšujících pevnost pokožky.

 použití černý rybíz