jahody

 

Jahody jsou velmi populárním bobulovým ovocem pěstovaným ve většině zemí s mírným podnebím i v chladnějších subtropických regionech. Za svoji popularitu vděčí především neopakovatelné sladké chuti. Plody jahod rostou na keřích vysokých od 15 do 45 cm s bílými pětiplátkovými květy. Do dnešního dne se pěstitelům podařilo vyšlechtit mnoho odrůd této výjimečné rostliny.

 

Pěstování jahod

Navzdory světové popularitě jahod ne každý ví, že jejich „vznik“ byl ve skutečnosti výsledkem náhody. Poprvé vykvetly v jedné z holandských botanických zahrad u Amsterdamu v polovině 18. století v důsledku zkřížení dvou divokých amerických druhů: jahodníku chilského a virginského. Pravděpodobně to bylo výsledkem zasetí různých odrůd keřů přivezených z amerického kontinentu vedle sebe.

V průběhu staletí jahody dobyly mnoho světových trhů. V současné době jsou jejich největším pěstitelem USA, kde v průběhu posledních pěti let průměrná roční produkce činila 1100 tis. tun. V čele žebříčku se nachází rovněž Španělsko, Rusko a Turecko. Polsko je s produkcí na úrovni 200 tis. tun ročně na sedmém místě na světě.

Odrůdy jahod

Jahoda se vyskytuje v mnoha různých pěstitelských odrůdách. Mezi nejpopulárnějšími z nich rozlišujeme:

  • plodící několikrát: Capri, Elsinore, Selva, Albion, Everest, Promise;
  • velmi rané: Clery, Honeoye;
  • rané: Laxton’s Utylity,  Królowa Luiza (Královna Luisa),  Senga Precosa, Sonata, Sensation (s příchutí ananasu);
  • středně rané: Elsanta,  Delicatesse,  Dukat (polská odrůda) a Senga Sengana;
  • středně pozdní: Marmolada;
  • pozdní: Madame Moutot, Elista, Louis Gauthier;

Výjimečnou odrůdou tohoto druhu bobulového ovoce je Kašubská jahoda (Truskawka Kaszubska), známá také jako kaszëbskô malëna. Tímto termínem jsou označovány jahody pěstované na Kašubech, což je oblast na severu Polska. V roce 2009 Evropská komise zaregistrovala Truskawę Kaszubską (Kašubskou jahodu) jako ochrannou známku. Odborníci uznali, že tato odrůda je díky správným vlastnostem půdy a klimatu Kašub charakteristická specifickými aromatickými vlastnostmi. Na základě nařízení Evropské komise byla určena oblast, ve které je pěstování Truskawki Kaszubskiej možné. Pro její pěstování byly rovněž zavedeny přísné kvalitativní postupy.    

jahody Kashubian

 

Jahody v kuchyni

Tím, co jistě mělo vliv na popularitu jahod, byla jejich univerzalita. Mohou být totiž konzumovány syrové i zpracované. Své výjimečné vlastnosti neztrácejí ani po zmrazení. Z jahod jsou tak připravovány zavařeniny, kompoty i zmražené produkty. Ze sušených listů lze nachystat čajový odvar. Avšak stále nejpopulárnějším kulinářským využitím jahod jsou dezerty. Díky své neopakovatelné chuti tak jsou skvělou součástí koláčů, dezertů či koktejlů.

Dezert s jahodami

 

Jiné využití jahod

Jahody jsou využívány rovněž v kosmetickém průmyslu. Jsou složkou mnoha kosmetických přípravků určených mezi jinými pro péči o vysušenou či loupající se pokožku. Vitamíny a minerální složky obsažené v jahodách mají vliv na dobrou kondici pokožky a vlasů. Vzhledem ke svému charakteristickému a intenzivnímu aroma, jsou jahody často přidávány do kosmetických přípravků jako aromatická složka, nebo jsou využívány při aromaterapii. Jejich dužina a šťáva se používá k výrobě masek domácí výroby a přírodních peelingů.

Jahoda Bobule