Maliny

Maliny

 

Maliny jsou plodem rostliny z čeledi růžovitých. Keře malinovníku dosahují výšky až 2,5 m a mají rozložité podzemní oddenky. Pruty jsou dlouhé, pokryté drobnými trny. Podobně jako u ostružiníku rostou ve tvaru oblouku a prohýbají se k zemi. Bílé květy soustředěné do skupin kvetou v období od května do srpna. Maliník je mnohaletou rostlinou, která je pěstována především kvůli chuti a zdraví prospěšným vlastnostem jeho plodů. Jako ovocný keř byl pěstován již ve středověku. V průběhu mnoha staletí byla vyšlechtěna celá řada odrůd maliníku.

 

Pěstování maliníku

V přírodě můžete na maliník narazit v lesích, křovinách a dokonce na horských svazích do výšky 2000 m n. m. Je ale náročný na půdu a rovněž by měl růst na stinných místech. Na druhou stranu jsou maliníkové keře velmi odolné vůči mrazům. V divoké formě se vyskytují na území Asie a prakticky v celé Evropě kromě Portugalska a Islandu. V Polsku se s nimi můžeme setkat na celém území. Proto je Polsko s roční sklizní dosahující 130 tisíc tun největším pěstitelem malin na světě. Odhaduje se, že každá pátá malina pochází právě z Polska.

Odrůdy maliníku

V pěstitelství rozlišujeme řadu odrůd maliníku. Obvykle se jedná o mezidruhové míšence. Četné odrůdy plodí ovoce na dvouletých prutech, avšak od nedávna jsou v pěstitelství používány rovněž odrůdy plodící ovoce každý rok.

Mezi zajímavými odrůdami maliníku můžeme zmínit:

  • Beskid (Beskyd) – se silným růstem, plodící ovoce na dvouletých prutech;
  • Polana (Louka) - plodící ovoce na letošních a dvouletých prutech;
  • Polka – doporučuje se k pěstování na podzimní sběr;
  • Poranna Rosa (Ranní rosa) – se žlutými nebo mírně oranžovými plody.

 

malina Bush

 

Maliny v kuchyni

Maliny jsou jednoduchou a současně chutnou svačinkou. Mohou být použity jako přísada k masu i na přípravu dezertů. V každém případě jsou zárukou výjimečné a velmi charakteristické chuti. Šťávu z malin, která je v Polsku velmi populární v podobě zahuštěného sirupu, lze použít v zimě jako sladidlo do čaje, v létě pak jako základ pro osvěžující nápoje. Mimo letní sezónu může být chuť malin zakonzervována ve formě chutných džemů a zavařenin.

 

 

dezert s malinami

 

Jiné využití malin

Kromě kulinářského využití mají maliny rovněž mnoho léčivých účinků. Po staletí jsou totiž považovány za účinný léčebný prostředek při nachlazení a promrznutí. Tento fakt vyplývá především z vysokého obsahu vitamínu C v jejich šťávě. Maliny mohou být použity rovněž v kosmetice – v minulosti byl odvar z listů maliníku promíchaný s potašem používán k barvení vlasů na černou barvu.

 

malin zabalené v lubiankach