Čerstvé drobné ovoce je důležitou součástí jídelníčku. Je zdrojem vitamínu A a C a je bohaté na minerální složky, jako je železo, vápník, draslík a také měď a mangan. Má rovněž vysoký obsah vlákniny, která má pozitivní vliv na funkci trávicí soustavy. Proto je vhodné zařadit jahody, rybízy, maliny a borůvky do naší každodenní stravy. Drobné ovoce je také skvělou pochutinou pro naše děti. Díky němu jsou jídla bohatá na mikroživiny důležité pro vývoj. Drobné ovoce je barevné, takže je atraktivní i pro děti, které nechtějí jíst. Navíc je jejich příprava velmi jednoduchá a zábava v kuchyni může být zajímavou formou společného trávení času.

Níže představujeme dva jednoduché kulinářské nápady, které je možné připravit společně s nejmladšími.

3. przepisy male

Ovocný salát

Ingredience na 4 porce (doba přípravy 15 minut)

Potřebujete:

  • 12 jahod;
  • čerstvou mátu (k přizdobení);
  • 2 kiwi (oloupaná, nakrájená na plátky);
  • 100 g borůvek;
  • cca 200 g melounu (vypeckovaný, nakrájený na kostičky nebo v kuličkách);
  • ½ vodního melounu (nakrájený na kostičky nebo v kuličkách);
  • ½ ananasu (oloupaný, nakrájený na plátky, následně na kostičky);
  • 4 - 8 lžiček bílého jogurtu nebo homogenizovaného tvarohu.

Všechny složky umyjte, pečlivě promíchejte a je hotovo!

 

Bobulové müsli

Ingredience  na 1 porci (doba přípravy 5 minut)

Potřebujete:

  • 25 g pšeničných vloček;
  • 1 lžička medu;
  • 75 g drobného ovoce (mix);
  • 100 g bílého jogurtu;
  • 1 kiwi;
  • 15 g výhonků.

Kiwi rozdělte na poloviny a nakrájejte na tlusté plátky (1 z nich odložte jako dekoraci). Drobné ovoce a výhonky očistěte, opláchněte a osušte (jahody nakrájejte na půlky nebo na čtvrtky dle libosti). Jogurt promíchejte s medem. Následně plátky kiwi prokládejte drobným ovocem, vločkami, výhonky a jogurtem do sklenice tak, aby jednotlivé ingredience tvořily výrazné vrstvy. Nakonec vše ozdobte plátkem kivi.  

Dobrou chuť!