Podle odporučení Světové zdravotnické organizace (WHO) by vyvážená a zdravá strava dospělého člověka měla obsahovat 400 g ovoce a zeleniny denně. Nejlepším řešením je rozdělení tohoto množství na pět porcí. Nemusí to být výhradně čerstvé ovoce, ačkoliv v této podobě obsahuje největší množství živin a minerálů. V rámci vyvážené stravy lze ovoce a zeleninu rovněž vařit, zamrazovat, sušit, konzervovat a připravovat v podobě šťáv či smoothies.

Bobulové ovoce tak lze libovolně přidávat do téměř každého jídla. Níže představujeme několik nápadů na to, jak sestavit jídelníček obsahující správné porce jahod, malin, rybízu a borůvek. 

Snídaně

Mnozí ji nazývají nejdůležitějším jídlem dne. Našim prvním tipem je ovesná kaše s malinami nebo borůvkami (cca 100 g ovoce), která bude zdrojem hodnotné energie na celé ráno. Milovníkům ranního čaje kromě toho doporučujeme přidat si do čaje trochu malinového sirupu. Taková rozehřívající verze se obzvláště hodí pro podzimní a zimní období. 

Jagodowe menu na 5

Dopolední svačina

Pokud zvolíme verzi fit, můžeme si dopřát porci čerstvého nebo rozmraženého bobulového ovoce. Hrst borůvek váží cca 50 g, rybízu 45 g a jahod a malin 70 g. Dobrým nápadem jsou rovněž ovocné koktejly, jejichž příprava je rychlá a jednoduchá. Stačí rozmixovat libovolné ovoce s kefírem, jogurtem nebo mlékem. Zajímavé chuti dosáhneme při kombinaci jahod, banánu a kiwi.

Oběd

Občas si můžeme dopřát něco lehčího a sladkého. Jedním z takových jídel mohou být palačinky, které skvěle chutnají s bobulovým ovocem. Porce borůvek (cca 100 g) dokonale doplní chuť palačinek s tvarohem a smetanou. 

Jagodowe menu na 5

Odpolední svačina

Po obědě se můžeme napít šťávy z libovolného bobulového ovoce. Populární je šťáva z černého rybízu, která je bohatá na vitamíny, minerály a antioxidanty. Pokud potřebujeme jídelníček více osladit, můžeme si dopřát rovněž ovocné dezerty. Jahodový koláč nebo pusinky s borůvkami a malinami by měly splnit požadavky i těch nejnáročnějších mlsounů. Porce takového moučníku obsahuje průměrně 50 až 100 g ovoce.             

Večeře

Toto jídlo obvykle bývá nejvíc různorodé. Každý z již uvedených receptů tak lze použít i pro večeři. Alternativním návrhem může být rovněž salát s jahodami (cca 100 g ovoce) připravený ze směsi salátů, koktejlových rajčat, okurek, oliv, sýru feta a dresinku. Stačí ho jen doplnit nakrájenými jahodami.  

Samozřejmě je nutno mít na paměti, že strava musí být různorodá a správně vyvážená – to je klíč k úspěchu. Bobulové ovoce však může být důležitou složkou zdravého jídelníčku. Jeho výhodou je to, že je nejen bohaté na vitamíny a živiny, ale také skvěle chutná a uspokojí chutě i největšího nejedlíka. Dobrou chuť!