Vánoční svátky jsou nejen obdobím setkání v rodinném kruhu, ale také obdobím namáhavé práce v kuchyni. Tradiční štědrovečerní jídla se příliš nemění, avšak i tady se nabízí pokusit se o trochu inovace.

Vánoční makový závin s bobulovým ovocem

Jedním z tipů na vánoční moučník může být obohacení tradičního makového závinu o příchuť bobulového ovoce. K tomuto účelu jsou nejvhodnější maliny, avšak stejně tak zajímavého efektu je možné dosáhnout přidáním kanadských borůvek. Pro ještě lepší obohacení závinu můžete tradiční těsto s vydatnou polevou nahradit listovým těstem. Taková kombinace je stejně chutná jako makový závin v tradiční verzi, navíc ale obsahuje porci zdravých látek obsažených v ovoci. A kromě toho všeho na sváteční stůl přinese zajímavé osvěžení.

owoce jagodowe w swiatecznym menu

Ingredience:

  • 0,5 kg mraženého listového těsta
  • 6 vajec
  • 0,5 kg máku
  • 200 g cukru
  • 20 g másla
  • 2 lžičky vanilkového cukru
  • 2 lžičky moučkového cukru
  • sklenice mražených malin nebo borůvek
  • litr mléka
  • sůl

Způsob přípravy

Mák zalijte mlékem, přidejte do něj vodu a po dobu jedné hodiny vařte. Následně směs necháme vystydnout. Až směs vychladne, sceďte mák přes drobné síto. Je dobré ponechat jej na cca 20 až 30 minut, až se dobře oschne voda a mléko. V dalším kroku mák dvakrát namelte.

Následně oddělte žloutky od bílků. Bílky smíchejte se solí a našlehejte tak, aby vznikla pěna. Žloutky s cukrem našlehejte.

Osušený mák smíchejte s našlehaným žloutkem a cukrem. Pro ochucení přidejte vanilkový cukr a pěnu našlehanou z bílků. Máslo rozpusťte a nechte vychladnout.

Mezitím z mrazničky vyjměte listové těsto a rozložte jej na pečícím papíře mezi dvěma vrstvami papíru. Velmi tence ho rozválejte. Poté sejměte horní vrstvu papíru a natřete těsto z jedné strany máslem. Na takto vytvořené placce rozložíme makovou hmotu. Okraje papíru nechte volné. Celek posypte malinami nebo borůvkami, okraje přeložte tak, aby přikryly vrstvu máku, a srolujte. Makový závin, nepříliš těsně obalený pečícím papírem, vložte na 35 až45 minut do trouby předehřáté na 200 stupňů. Po upečení a vystydnutí závin posypte moučkovým cukrem nebo potáhněte cukrovou polevou.