Vánoční svátky jsou obdobím, ve kterém bychom neměli zapomínat na bobulové ovoce a jeho neobvyklé vlastnosti. Součástí tabule může být také o Štědrém dnu. Zvláštní využití při přípravě vánočního menu mají zavařeniny z malin a rybízu. Jsou vhodné jako přísady do koláčů, které jistě zachutnají všem členům domácnosti. Bobulové ovoce svou mírnou nakyslostí prolomí sladkou chuť moučníků. Jedním z našich tipů je ořechový koláč se zavařeninou.

Tarta z konfiturą

Ořechový koláč s malinovou zavařeninou

Ingredience:

  • 260 g pšeničné mouky;
  • 220 g studeného másla;
  • 60 g moučkového cukru;
  • 200 g mletých lískových oříšků;
  • 1/2 lžičky perníkového koření;
  • 1 vejce;
  • 1 lžička skořice;

Dodatečně:

  • 400 g malinové nebo rybízové zavařeniny
  • cukrová poleva;

Jak připravit koláč?

Všechny ingredience potřebné k přípravě koláče smícháme. Jejich propojení usnadníte přidáváním kousků másla. Vše uhněteme tak, aby vzniklo těsto, které později vložíme do lednice a ponecháme chladit po dobu cca 30 minut, aby trochu vykynulo.

Mezitím si připravíme kulatou formu, kterou důkladně vymažeme máslem. Těsto vyjmeme z lednice a rozdělíme jej na dvě části v poměru zhruba 1/3 a 2/3. Menší část ještě ponecháme v lednici, větší částí vyložíme dno a boky formy. Formu spolu s těstem chladíme v lednici dalších 30 minut. Po uplynutí této doby těsto vložíme do trouby předehřáté na 180 stupňů a pečeme 10 minut.

Tarta z konfiturą

V době, kdy se těsto již peče, v kastrolu ohřejeme malinovou nebo rybízovou zavařeninu. Zbývající část těsta rozválíme a vyřízneme proužky o tloušťce cca 1,5 cm.

Formu na chvíli vyjmeme z trouby. Na těsto nalijeme ohřátou zavařeninu a na ni pokládáme připravené proužky z těsta. Díky tomu náš koláč bude lákavý nejen chutí, ale také svým vzhledem. Celé pečeme v troubě zhruba 40 až 50 minut. Po vychladnutí koláč pocukrujeme.