Grilovací sezóna začala! Co říkáte na rybízovou marinádu k masu a bobulový dezert?

Jdeme grilovat! Sezóna už začala a grilovačku s přáteli či rodinou určitě zpestří bobulové přísady. Aby Váš recept okouzlil všechny bez výjimky, nabízíme Vám zajímavou marinádu z černého rybízu, ideální ke krkovici či kuřecím prsům, a jako dezert ovocné špízy s vanilkovou zmrzlinou nebo jemným sýrem mascarpone. Zní to chutně? Tak do toho!

Bobulová inspirace pro gril

Rybízová marináda na grilované maso

Bobulová inspirace pro gril

Ingredience asi na 1 kg masa, např. krkovice nebo kuřecích prsou:

  • 2 stroužky česneku;
  • 1 lžíce dijonské hořčice;
  • 1 lžička mletého koriandru;
  • 1 lžička římského kmínu;
  • 1 lžička soli;
  • 300 g černého rybízu;
  • 2-3 hřebíčky;
  • 1 lžíce cukru;
  • čerstvě mletý pepř.

Do misky protlačte lisem česnek, přidejte hořčici, přisypte koriandr, kmín, sůl a čerstvě mletý pepř. Vše důkladně smíchejte. Krkovici nebo prso celé potřete kořením, zabalte do potravinové fólie a vložte do lednice, nejlépe na celou noc. Rybíz vložte do hrnce, přidejte cukr a hřebíček. Smažte, dokud se plody nezačnou rozpadat. Protlačte sítem, abyste získali hladkou pěnu. Krkovici nebo prsa nakrájejte na plátky, každý jemně pomažte rybízovou pěnou a vložte do lednice na 30 min. Poté maso vyjměte a hoďte na rošt!

Ovocné špízy s malinovým coulis:

Ovocné špízy s malinovým coulis:

Ingredience: (asi na 12 kusů)

  • 4 velké banány;
  • 4 broskve;
  • 500 g jahod;
  • 250 g kanadských borůvek;
  • 1 plechovka ananasu.

Na coulis:

  • 300 g malin;
  • 1/2 pomeranče;
  • špetka nastrouhané citronové kůry;
  • 2 lžičky cukru.

Všechno ovoce umyjte a osušte papírovým ručníkem. Banány oloupejte a nakrájejte na silná kolečka (asi 2-3 cm), broskve nakrájejte na osminky, plátky ananasu na čtvrtky, větší jahody rozkrojte napůl, menší nechte vcelku stejně jako borůvky. Poté na jehly na špíz napichujte postupně po jednom kousku z každého druhu ovoce, asi do 2/3 jehly. Připravené špízy položte na rošt a grilujte asi 10 min., až plody zrůžoví a jemně se připečou. Mezitím si připravte coulis. Opláchnuté maliny, polovinu pomeranče a cukr stačí rozmixovat na pěnu a nakonec přidat špetku nastrouhané citronové kůry. Opečené špízy podávejte polité coulis nejlépe s kopečkem vanilkové zmrzliny nebo sýrem mascarpone.

Drobnější plody, jako jsou maliny, ostružiny, rybíz, višně, malé jahody nebo borůvky se také výborně hodí jako grilovací příchuť, ale vzhledem k jejich malé velikosti je lepší je grilovat vcelku na hliníkovém tácku. Asi po 10 minutách je vyjměte z roštu a horké přidejte do zmrzliny.

Navštivte a sledujte profil Neobyčejné vlastnosti obyčejného ovoce na Facebooku. Můžete tam najít mnoho kulinářské inspirace a sdílet vlastní vylepšení receptů z bobulí.