Neobvyklé vlastnosti bobulového ovoce najdeme také v jejich šťávách. Jedná se o velmi rozšířený a snadný způsob jejich podávání, který je dostupný po celý rok. Nejlepší šťávy jsou ty, které připravujeme z čerstvého ovoce a zeleniny. Sklenice takové šťávy obsahuje stejné množství hodnotných složek, jako několik celých kusů ovoce.

Soki z owoców jagodowych

Jak lisovat šťávu z ovoce?

K lisování šťávy z ovoce můžete použít několik zařízení. Jedním z nich je lis. Ten mechanickým způsobem odděluje šťávu od ostatních částí ovoce a zeleniny. Jiným dobrým řešením je také použití odšťavňovače. Funguje trochu jinak, jelikož nejprve rozdrtí do něj vhozené ovoce. Získanou šťávu pak následně odstředí. K přípravě šťáv se nedoporučuje používat mixér, avšak je vhodné mít jej v záloze, pro případ že dostaneme chuť na zeleninově-ovocný koktejl.

Co když taková zařízení doma nemáte? Žádný problém. Budeme potřebovat několik tradičních kuchyňských potřeb. Konkrétně struhadlo, misky a kousek gázy. Ovoce nastrouháme a ponecháme na kousku gázy. Následně gázu zavážeme a ručně šťávu vytlačíme do misky. Celý postup vyžaduje trochu času a síly, avšak může to být skvělý nápad na společnou zábavu s dětmi. Šťáva získaná tímto způsobem bude určitě chutnat ještě lépe.

Čerstvou šťávu je nejlepší vypít ihned. Pokud ji chceme připravit na později, doporučuje se její přelití do lahve a uschování v lednici na dobu maximálně 4 hodin. K přípravě takovýchto šťáv použijte výhradně čerstvé ovoce. Skvěle se k tomu hodí sezónní ovoce, jako je například bobulové ovoce.

Soki z owoców jagodowych

 

Ovocné šťávy dostupné na trhu

Rozhodně nejlepší je šťáva čerstvá. I ty konzervované mají na naše zdraví pozitivní vliv, avšak neměly by být konzumovány v nadměrném množství. Vzhledem k vysokému obsahu cukru se doporučuje vypít jednu sklenici takové šťávy denně.

Podle čeho vybírat šťávy?

Při výběru dobrých ovocných šťáv je nutno řídit se třemi základními pravidly:

  1. Název
    Především volte „šťávy“. V „nápojích” a „nektarech” je obsah ovoce mnohem nižší[1].

  2. Složení
    Pozorně čtěte složení výrobku a informace o technologii výroby. Díky tomu se ujistíte, zda máte co činění se šťávou.

  3. Konzistence
    Šťáva, která se nachází v průhledném obalu, by měla být přirozeně kalná. Na dně lahve by se měla nacházet jemná usazenina, která svědčí o tom, že výrobek je přírodní.

Vybírejte tmavší šťávy, které obsahují více antioxidantů. Skvělým příkladem je šťáva z černého rybízu, která je cenným zdrojem polyfenolových sloučenin a antokyanů[2].

 


[1] Šťáva má 100% podílu ovocné a/nebo zeleninové složky. U nektaru je tento podíl mezi 25-100%, zatímco v nápojích je to maximálně 30%. 

[2] Viz „Ocena składu i właściwości soków owocowych preferowanych przez konsumentów”(„Vyhodnocení složení a vlastností ovocných šťáv preferovaných spotřebiteli“), Katedra Technologii Owoców, Warzyw i Grzybów Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie (Katedra technologie ovoce, zeleniny a hub Přírodovědecké univerzity v Lublinu), str. 840