Bobulové ovoce, čili jahody, maliny, borůvky a černý rybíz, se v našem jídelníčku vyskytují často hlavně v sezóně – jako složky moučníků a jiných jídel, nebo samostatně, konzumované bez jakýchkoliv přísad. Mělo by tomu tak ale být po celý rok, protože různorodá a vyvážená strava je nejlepším zdrojem živin. 

JAGODY sekretne życie malin i truskawek

 

Tajemný host

Odkud se vůbec jahody vzaly? První jahoda pravděpodobně vyrostla zcela náhodně. Toto ovoce neznáme odpradávna. Poprvé se objevilo až v polovině XVIII. století, a to v důsledku zkřížení dvou divokých amerických odrůd: jahodníku virginského a jahodníku chilského.

Dnes jahody rostou na mnoha místech zeměkoule. Nejčastěji se pěstují v mírném klimatu, ale dobře se jim daří také v chladnějších subtropických regionech. Plody rostou na nízkých keřích, ale mohou být pěstovány rovněž jako popínavé keříky, které navíc plní ozdobnou roli. Jahody vyrůstají z malých bílých květů. Existuje mnoho odrůd tohoto ovoce, které se liší vzhledem i chutí.

Co se v jahodě skrývá?

Jahody jsou zdrojem mnoha cenných látek. A k tomu mají nízkou energetickou hodnotu, čili obsahují málo kalorií. Co přesně v jahodách najdeme? Jsou to především vitamíny, konkrétně velké množství vitamínu C, a řada vitamínů ze skupiny B, včetně B1, B2, a vitamín PP. Je důležité pamatovat na to, že některé vitamíny, takové jako vitamín C, organizmus není schopen akumulovat a musí být dodávány pravidelně. Můžete to dělat právě častou konzumací zeleniny a ovoce, včetně bobulového. Také nelze zapomínat na minerální látky. Jahody jsou důležitou složkou jídelníčku aktivního člověka, jelikož obsahují železo a fosfor. Kromě toho jsou zdrojem hořčíku, draslíku, zinku, jódu, mědi a vlákniny.  

V bobulovém ovoci najdeme dvě důležité skupiny fenolových sloučenin. První z nich jsou flavonoidy, kde rozlišujeme antokyany, flavonoly a proanthokyanidiny, druhou skupinu představují fenolové kyseliny. V živých organizmech plní významnou fyziologickou roli.   

sekretne życie malin i truskawek

 

Malina pro Římana

Maliny člověka doprovázejí od velmi dávných let. Do Evropy se dostaly pravděpodobně z Malé Asie. Název druhu „idaeus” je odvozen od hory Ida, ležící v regionu, kde tehdy rostly. Pro Římany byly maliny doplněním proviantu během výprav. A právě oni je rozšířili na starém kontinentu.

A co se skrývá v jejich nitru? Maliny obsahují organické kyseliny: citronovou, jablečnou, salicylovou. Vyznačují se obzvláště vysokým obsahem vlákniny (pektinu) a obsahují mnoho vitamínů a minerálů s hořčíkem, vápníkem a železem v čele a také mnoho dalších látek příznivých pro zdraví. 

sekretne życie malin i truskawek

K čemu nám jsou tyto látky?

Vitamín C, který bobulové ovoce obsahuje, podporuje udržování dobře fungujícího energetického metabolismu a pomáhá správné funkci nervové soustavy a imunitního systému. Podporuje snižování pocitu únavy a vyčerpání a má vliv i na psychologické funkce. Hořčík pomáhá ve správném fungování nervové soustavy.

Nakonec je nutno zdůraznit, že jahody a maliny mají nízkou energetickou hodnotu, čili mají málo kalorií. A to je důležitá zpráva pro všechny, kteří se snaží dbát na svou linii.