Správná různorodá a vyvážená strava má vliv na krásný a zdravý vzhled. Bobulové ovoce, čili maliny, borůvky, černý rybíz a jahody jsou zdrojem látek cenných pro naše tělo. Toto ovoce je bohaté na vitamíny, minerální složky, vlákninu a antioxidanty. Proto jsou hodnotným prvkem lehce stravitelné a různorodé stravy.

Jak je známo, většina vitamínů se nevytváří v těle a musí být proto dodávána zvenčí. Pokud jich je ve stravě málo, má to vliv nejen na zdraví, ale i na rozpoložení. Živiny obsažené v bobulovém ovoci mají pozitivní vliv rovněž na vzhled pokožky. Jedním z nejznámějších příkladů je kyselina askorbová, čili vitamín C. Nachází se jak v citrusech, tak i v bobulovém ovoci. 

owoce jagodowe

 

Nejen na talíři

Některé vitamíny, jako je například vitamín C, organismus není schopen akumulovat a je ho nutno dodávat organizmu postupně - například častou konzumací zeleniny a ovoce, a to včetně bobulového. Jedná se o jeden ze způsobů, jak zpestřit jídelníček nejen o cenné, ale také chutné složky v podobě malin, borůvek, černého rybízu a jahod, které jsou oblíbené dokonce i u dětí. Zeleninu a ovoce bychom měli jíst několikrát denně, aby organizmus dostával postupně po celý den přírodní vitamíny, minerální látky a flavonoidy.

Zdravotní stav může zjistit lékař během kontroly nebo po rozboru výsledků laboratorních testů. První známky potíží lze často pozorovat na kůži, která je největším orgánem člověka. Kromě ochrany vnitřních orgánů plní rovněž jiné velmi důležité funkce. Pokožka je zodpovědná také za regulaci teploty těla. U dospělého člověka má kůže povrch zhruba 1,5-2 m2 a tvoří cca 15 % hmotnosti těla[1]. Již tyto údaje potvrzují, že je vhodné o ni pečovat.

Bobulové ovoce je ceněné nejen jako součást stravy. Vzhledem ke svým vlastnostem jsou také složkou mnoha kosmetických přípravků určených k péči a regeneraci pokožky. Vyrábí se z nich přírodní olejíčky, které jsou používány k masážím. Díky intenzivní uklidňující vůni jsou často používány také při aromaterapii.

Přímo z keře

Ačkoliv mnoho osob dává přednost konzumaci čerstvého, právě utrženého bobulového ovoce, které ještě voní sluncem, neměli bychom na ně zapomínat ani mimo sezónu. Mražené ovoce si rovněž uchovává cenné vitamíny a minerální látky a je dostupné po celý rok. Můžete jej zamrazit odděleně ve speciálních nádobách nebo sáčcích, nebo se rozhodnout pro zakoupení hotových mražených výrobků. Ovoce v této podobě je skvělé jako přísada do dezertů, hlavní složka koktejlů nebo zmrzliny. Existuje mnoho způsobů, jak je využít, avšak jedno je jisté – bobulové ovoce je nejen chutné, ale i zdraví prospěšné. Zapojit bobulové ovoce do našeho jídelníčku je určitě vhodné, protože správně vyvážená strava, včetně pravidelné konzumace ovoce, pomáhá v každodenní péči o zdraví, psychickou pohodu i vzhled. 

owoce jagodowe - maliny


[1] Skóra – budowa i funkcje (Pokožka – složení a funkce), Nedoszytko B., WSZPZiU, Gdynia