Ne každý ovocný čaj si ve skutečnosti tento název zaslouží. Jak to můžeme zjistit?

Ne každý ovocný čaj si ve skutečnosti tento název zaslouží. Na trhu je dostupných mnoho výrobků, které namísto opravdového ovoce nebo jeho extraktu obsahují pouze umělé aroma. Proto bychom se před zakoupením čaje měli seznámit s jeho složením, jedině tak zvolíme ten nejlepší.  

 

Opravdové ovocné čaje neobsahují listy čajovníku a jsou vyrobeny ze sušeného nebo lyofilizovaného ovoce či z ovocné sušiny. Právě tyto složky bychom měli hledat na obalu. Mezi jedny z nejpopulárnějších ovocných čajů patří čaje z bobulového ovoce – mezi jinými malinové a z černého rybízu. Často se můžeme setkat rovněž s odvarem z borůvky. 

 

Čaje ze sušeného bobulového ovoce

Čaje z ovoce jsou bohaté na vitamíny. Samozřejmě je jejich obsah menší nežli v čerstvém ovoci, ale rovněž je významný. Pozornost si zaslouží ovocné čaje, jejichž sušina vznikla v procesu lyofilizace (proces odstraňování vody z mraženého výrobku). Takto vyrobené čaje zachovávají většinu svých výživových hodnot[1]. Malinový a rybízový čaj je doporučován například při nachlazení nebo pro studené dny, jelikož vitamín C obsažený v bobulovém ovoci podporuje správnou funkci imunitního systému. K přípravě čajů se skvěle hodí rovněž černý rybíz. Plody černého rybízu mají bohaté chemické složení a obsahují spoustu zdraví prospěšných složek a vitamínů, včetně velkého množství vitamínu C, PP a E. Vhodné je tak zvolit čaje z bobulového ovoce, které mohou být skvělým doplňkem stravy.

 

 

Czy herbata owocowa jest naprawę owocowa

Který čaj vybrat?

V obchodech najdeme sáčkový čaj, sypaný čaj a také čaj v instantní verzi. V případě instantních nápojů je nutno zvýšit pozornost, protože často obsahují umělá barviva a vysoký podíl cukru. Kromě toho některé z nich mohou mít ve srovnání s nápoji ze sušeného ovoce nižší obsah hodnotných složek. Hodnotnější jsou zpravidla sypané čaje, což ale neznamená, že je tomu tak vždy.

Čajový návod k obsluze

Ovocný čaj je nutno připravovat jinak nežli černý čaj. Pokud chceme dosáhnout dokonalé chuti a získat vitamíny, které jsou v něm obsaženy, měli bychom ho zalévat vodou o teplotě cca 95 stupňů, přikrýt a nechat luhovat zhruba 10 minut. Za tuto dobu vysušené ovoce vsákne vodu a dovolí jí vytáhnout cenná aromata a složky. Po vyluhování ovoce vyjměte, aby nápoj nenabral hořkou či trpkou chuť. Pamatujte, že ovocné čaje by neměly být luhovány vícekrát.   

1. Czy herbata owocowa jest naprawd owocowa 2

Můj vlastní ovocný čaj

Ovocné čaje si můžete připravit sami doma. Stačí si vybrat oblíbené bobulové ovoce, vysušit je na slunci nebo v troubě, následně rozdrobit a nasypat do sklenice. Skladujte je mimo vlhká místa. Takto připravený čaj má dokonalou chuť a navíc můžeme sami experimentovat a pohrát si na odhalování nových a překvapivých chuťových kombinací.  

1. Czy herbata owocowa jest naprawd owocowa 3

 


[1] http://www.e-biotechnologia.pl/Artykuly/liofilizacja