Jak vybrat ovoce nejlepší kvality? Věnujme pozornost tomu, jaké získalo certifikáty.

Je čerstvé, chutné a osvěžující. Bobulovité ovoce může potěšit naše chuťové pohárky jak v sezóně, tak i mimo ni. Jak vybrat ovoce dobré kvality? Věnujme pozornost tomu, jaké získalo certifikáty.

Co nám říká certifikát?

Certifikát je značkou vysoké kvality daného produktu. Proto když volíme certifikované potraviny, máme jistotu, že byly vyrobeny v souladu se standardy, které se týkají mj. bezpečnosti. Máme také záruku, že hospodářství, z něhož výrobek pochází, úspěšně absolvovalo řadu přísných kontrol v oblasti výroby, sklizně a skladování.

Výjimečná kvalita v Evropě

Certifikáty ovoce

Certifikát GLOBAL G.A.P. (Good Agricultural Practice) je nezávislý, dobrovolný a v současné době nejrozšířenější systém zajištění bezpečnosti potravin v zemědělské výrobě. Jedním z jeho hlavních cílů je omezit na nezbytné minimum používání hnojiv a přípravků na ochranu rostlin. Tato praxe se má odrazit ve zlepšení stavu našeho životního prostředí a také zajistit co nejdelší užívání zemědělských ploch.[1] Nepřímo z toho máme prospěch i my – spotřebitelé, protože máme možnost pořídit si výrobky, které se svými vlastnostmi a složením co nejvíce blíží těm přírodním. Zda ovoce, které kupujeme, má certifikát GLOBAL G.A.P., se můžeme dozvědět z obalu. Na výrobku ale nenajdeme logo Global G.A.P, měl by být ale opatřen třináctimístným číslem (GGN) identifikujícím hospodářství, z něhož daný výrobek pochází. Po jeho zadání na stránce www.database.globalgap.org získáme podrobné informace.

Výjimečná kvalita v Evropě

Systém IPO – (Integrovaná produkce ovoce) je moderní systém kvality potravin rostlinného původu. Zvláštní pozornost je v něm věnována ochraně životního prostředí a lidského zdraví - integrovaná produkce nařizuje výrobcům omezit na minimum použití přípravků na ochranu rostlin (POR).[2]

Potvrzením vysoké kvality úrody pocházející z IP (Integrované produkce) je certifikát a ochranná známka IP. Avšak ne všechny druhy ovoce a zeleniny mohou být certifikovány. IPO se týká především černého a červeného rybízu, malin, kanadských borůvek, jahod, jablek, hrušek, švestek, broskví, meruněk, angreštu a višní.[3]

Standard „30 minut“ - je nový, vyšší standard sklizně kanadské borůvky vyvinutý a zavedený v Polsku. Spočívá v chlazení ovoce ihned po jeho utržení. K tomuto procesu musí dojít maximálně do 30 minut po utržení, odtud jeho název. Zralé a nepoškozené ovoce se ručně třídí a skladuje v transparentních nádobách, což usnadňuje první kontrolu. Poté je umístěno do větších beden a rychle se přepravuje do třídíren, kde je chlazeno. Zde se ještě jednou vybírají ty nejlepší plody. Z třídírny ovoce putuje do chlazeného skladu, kde čeká na odvoz ke spotřebitelům.[4] Získáváme tak borůvky, které vydrží déle čerstvé, jsou pevné a šťavnaté.

Výjimečná kvalita v Evropě

Všechny výrobní standardy a certifikáty používané v Evropě mají za cíl vyrábět ovoce vysoké kvality. Sadaři pracují na tom, aby se jejich výrobky vyznačovaly tou nejlepší chutí a aby vydržely co nejdéle čerstvé. Výsledkem je, že spotřebitelé – tedy každý z nás – se mohou těšit na evropské bobulovité ovoce dokonalé kvality.

 

[1] Viz: http://www.haccp-polska.pl/globalGAP.html i http://freshmazovia.com/uslugi/globalgap/
[2] Viz: http://www.minrol.gov.pl/Jakosc-zywnosci/Integrowana-produkcja-roslin
[3] Tamtéž.
[4] Viz: http://www.sadyogrody.pl/owoce/101/polish_berry_cooperative_promuje_nowy_wyzszy_standard_zbioru_borowki_video,8997.html