Čerstvé bobulovité ovoce dostupné v přeplněných městech? Díky cooltainerům to bude možné.

 Čerstvé, zcela zralé ovoce bez pesticidů, dostupné v přeplněných městech. To je sen několika Francouzů, kteří chtějí v centru Paříže vybudovat z přepravních kontejnerů malé farmy bobulovitého ovoce.

Cooltainery

Myšlenka projektu je vznešená. V centru města by každý měl mít přístup k čerstvému, chutnému a co nejvíce přírodnímu ovoci. Gonzague Gru a Guillame Fourdinier, synové francouzských farmářů, se rozhodli dosáhnout tohoto cíle tak, že ze starých a nepotřebných přepravních kontejnerů vytvoří ovocné mikro-farmy – tzv. cooltainery. Mohly by stát kdekoliv – na parkovištích, u kancelářských budov nebo na přeplněných sídlištích a každý by pak měl snadný přístup k přírodním plodům rostoucím v centrech životem pulsujících metropolí. Jako první si mladí podnikatelé vzali na paškál jahody. Chtějí vypěstovat 91 tun tohoto ovoce v 75 kontejnerech rozesetých po celé Paříži.[1] Pokud se projekt podaří, vzniknou cooltainery i v dalších městech. Pravděpodobně bude možné v nich pěstovat také jiné druhy bobulovitého ovoce.

Čerstvé ovoce přímo z… kontejneru?

Příroda na prvním místě

Nabízí se však otázka, zda si jahody či jiné plody vypěstované v kontejnerech uchovají své přírodní vlastnosti. Tvůrci cooltainerů ujišťují, že ano. V jejich mikro-farmách se nebudou používat pesticidy a namontované instalace zajistí ideální podmínky zavlažování, osvětlení a dostupnosti oxidu uhličitého. Mikrofarmy mají být dokonce vybaveny systémem filtrace vzduchu, který umožní zabránit nepříznivým vlivům na rostliny. Kromě toho má být pěstování v kontejnerech 100x výnosnější než standardně na stejné ploše, a to při mnohem nižší spotřebě vody.[2] Využívání kontejnerových farem, má být pohádkově snadné a podle iniciátorů nebude nikomu působit problémy.

Čerstvé ovoce přímo z… kontejneru?

Pro a proti

Jak to tak bývá, také v tomto případě se ozývají kritické hlasy. Týkají se ceny za využívání cooltainerů. Podle skeptiků bude ovoce bez pesticidů o hodně dražší, a proto po něm nebude poptávka. Navíc se ne všechny odrůdy dají adaptovat na pěstování v kontejnerech. I kdyby se však podařilo realizovat projekt pěstování přírodního ovoce ve městech jen částečně – a jak je vidět v případě bobulovin se to může podařit – jistě to přispěje k šíření bobulovitého ovoce v Evropě a ke zvýšení jeho konzumace. Ostatně potenciál zde již vidí investoři, kteří do projektu vložili 4 miliony eur.[3]

 

[1] Viz: http://www.portalspozywczy.pl/owoce-warzywa/wiadomosci/francuski-start-up-wyhoduje-truskawki-w-srodku-miasta,137343.html
[2] Viz: http://www.agricool.co/cooltainers/
[3] Viz: http://www.portalspozywczy.pl/owoce-warzywa/wiadomosci/francuski-start-up-wyhoduje-truskawki-w-srodku-miasta,137343.html