Několik jednoduchých pravidel, která nám umožní si déle užívat čerstvé bobulovité ovoce.

Sezóna bobulovin definitivně začala. Jsou doslova všude a těžko jim odolat. Často je kupujeme do zásoby, aby byly po ruce pokaždé, když na ně dostaneme chuť. Je však dobré vědět, jak je uchovávat, aby vydržely déle čerstvé.

Pozor na zralé ovoce

Zeleninu a ovoce je třeba jíst několikrát denně, organismus tak po celý den získává přírodní vitamíny a minerální látky. Většina plodů však vylučuje ethylen. Je to chemická sloučenina, která stimuluje jejich zrání. Důležité je, že čím zralejší je plod, tím více ethylenu začíná vylučovat, až nakonec začne přezrávat a poté se bohužel také kazit. Pokud uchováváme všechno ovoce společně v lednici, v jedné přihrádce, plíseň z jednoho plodu může snadno napadnout i ostatní. Z tohoto důvodu by se zralé ovoce mělo uchovávat zvlášť. Hodně ethylenu mohou vylučovat zejména jablka, avokádo, zralé banány, zelí, lilky, salát, melouny, mango, nektarinky, cibule, hrušky, broskve, švestky a rajčata. Zejména těm bychom měli věnovat zvýšenou pozornost.[1]

Podívejte se, jak na bobuloviny, aby zůstaly déle čerstvé

Bobuloviny naštěstí vykazují určitou odolnost vůči účinkům ethylenu, který se tvoří v jiných produktech.[2] Jsou však méně odolné vůči šíření plísně.[3] Proto je dobré zachovat opatrnost, pokud si chceme co nejdéle užívat chuti jahod, černého rybízu, borůvek a malin.

Podívejte se, jak na bobuloviny, aby zůstaly déle čerstvé

Bezpečnostní zásady

  1. Pokud chceme, aby naše ovoce vydrželo co nejdéle čerstvé, měli bychom mu věnovat pozornost už při nákupu. Vybírejme pouze plody pevné a nepoškozené. Správně vybrané jahody, maliny, černý rybíz a borůvky budeme moci bez obav uchovávat v lednici až dva dny.
  2. Ovoce, které se začalo kazit, bychom měli hned vyhodit. Odstranit zkaženou část slupky nebo dužiny nepomůže, poněvadž plíseň se rychle šíří a i když to ještě nevidíme, byl pravděpodobně nakažen již celý plod a záhy se na něm objeví bílá vrstva.

 Podívejte se, jak na bobuloviny, aby zůstaly déle čerstvé

  1. Stejně důležitá je správná vlhkost. Pokud bude příliš vysoká, bude se naše ovoce kazit rychleji. Uchovávejme jej na tácu nebo talíři vyloženém papírovým ubrouskem, který vstřebá přebytek vody. Stejně důležité je odstranit stopky až těsně před konzumací. Stopky plní funkci zátky, která chrání plody před tím, aby dovnitř proniklo příliš mnoho vlhka.
  2. Dále je dobré vědět, kde v lednici nejlépe uchovávat ovoce včetně bobulovitého. Nejvhodnějším místem je dolní šuplík. Panuje tam teplota asi 10 stupňů Celsia – tedy taková, při níž je bobulovinám nejlépe.

Při dodržení těchto doporučení naše jahody, maliny, borůvky a černý rybíz jistě vydrží déle čerstvé a díky tomu si budeme moci déle užívat jejich výjimečnou chuť a vlastnosti.

 

[1] Viz: https://kuchnia.wp.pl/tych-owocow-i-warzyw-nie-przechowuj-razem-szybciej-sie-zepsuja-6054908955533953a,
[2] Tamtéž,
[3] Viz: http://kobieta.interia.pl/zdrowie/news-plesn-na-jedzeniu,nId,2381602,