Jak udržet sladkou chuť bobulového léta, abyste se k ní mohli na podzim vrátit? Pro připomenutí teplých, slunečných dnů stačí tak málo.

Borůvky v nádobě

Málokdo to ví, ale borůvky se také výborně hodí k přípravě ovocných výrobků. Toto je jeden z nejjednodušších receptů, které umožní uchovat jejich chuť. Potřebujeme pouze dvě věci (míry jsou uvedeny pro jednu nádobu borůvek):

  • 1 sklenice borůvek;
  • 1,5 lžičky třtinového cukru.

Borůvky v nádobě

Borůvky musíme nejdříve důkladně omýt. Vsypeme ovoce do poloviny čisté, sterilizované nádoby a zasypáváme jednou lžičkou cukru. Poté přidáme zbytek borůvek tak, abychom dokola nechali 1 cm volného prostoru od okraje nádoby. Přisypeme půl lžičky cukru a zašroubujeme. Nádobu postavíme do hrnce s vlažnou vodou. Voda by měla dosahovat ¾ výšky nádoby. Vaříme na mírném ohni zhruba 20 minut. Tímto způsobem zavařené borůvky můžeme otevřít za několik týdnů a posypat jimi palačinky nebo je použít do buchet.

Malinové vzpomínky na léto

Malinový sirup připravíme velmi jednoduše a při jeho konzumaci se nám ihned vybaví teplé, letní dny. Stačí nám:

  • 3 kg malin;
  • 2/3 sklenice vody;
  • 1 kg cukru.

Malinové vzpomínky na léto

Maliny smícháme s cukrem a vodou v hrnci a vaříme na mírném ohni, dokud nezačne ovoce pouštět šťávu. Následně je nutné vymačkat šťávu pomocí gázy nebo hustého síta. Výslednou šťávu přeléváme do skleněných, uzavřených lahví. Nakonec stejně jako v předchozím receptu pasterizujeme: láhve postavíme do hrnce s vodou a na mírném ohni vaříme zhruba 20 minut.

Osvěžení černého rybízu

Šťávu z černého rybízu připravíme tak jednoduše, jako šťávu z malin. K její přípravě budeme potřebovat:

  • 1 kg černého rybízu;
  • 1 sklenici cukru;
  • 2 sklenice vody.

Osvěžení černého rybízu

V hrnci ohříváme vodu s cukrem a přisypáváme očištěný a suchý černý rybíz. Šťávu vaříme pět minut a poté přeléváme přes síto nebo gázu do lahví. Nyní stačí pouze pasterizovat.

Pikantní jahody

Nic nás za podzimních chladných večerů nerozehřeje lépe než pikantní jahodová marmeláda. Je rychle připravena a chutná výborně. Potřebujeme k ní:

  • 1 kg jahod;
  • potravinářské zhušťovadlo do džemů na 1 kg ovoce;
  • 1 sklenici cukru;
  • 1 lžíci bílého pepře;
  • 1/2 svazku bazalky.

 Pikantní jahody

Jahody můžeme buďto rozdrtit nebo rozmixovat mixérem. Vložíme je do kastrolu, přidáme potravinářské zahušťovadlo a za stálého ohřívání mícháme. Když se jahody vaří, nasypeme cukr s pepřem a vaříme dále zhruba 10 minut. Přišel čas na přidání nasekané lístky bazalky. Směs stále mícháme na mírném ohni. Po chvíli přelejeme marmeládu do nádob. Po jejich zašroubování je položíme dnem nahoru, až dokud nevychladnou. Chutná pikantní marmeláda je již hotová!