Vědci stále zkoumají sloučeniny obsažené v jahodách. Kontrolují mj, zda nám pomohou chránit naše mozky proti různým chorobám.

Mohou jahody pomoci ochránit naše mozky?

Většina z nás má ráda jahody. Je to jedno z nejoblíbenějších druhů ovoce. Skvěle se hodí k přípravě teplých i studených dezertů. Skvěle ochutí koktejly a jsou zdrojem mikro i makroživin - vápníku, fosforu, železa, draslíku a manganu. Jsou to jediné výhody? Ukazuje se, že jich může být rozhodně více!

Výzkum jahod

Výzkum jahod[1]

Vědci Institutu Salka v USA se rozhodli podívat se na kloub jednéz antioxidačních sloučenin, které se podle nich mohou nacházet v jahodách. Je jím Flavonol, který, jak uvádějí vědci, se počítá do skupiny flavonolů[2], tedy sloučenin, které jsou v bobulovém ovoci[3]. Flavonoly mohou pomoci ve zmenšení problémů spojených se stárnutím mozku, včetně chorob jako je Alzheimerova nemoc. Kromě toho mají také jej vliv na stres a omezení zánětlivých procesů v organismu.

Jahody na paměť

K dnešnímu dni se podařilo zjistit, že fisetyna snižuje problémy s pamětí u myší geneticky náchylných k Alzheimerově chorobě. V současné době probíhá kontrola toho, jak funguje na jednotlivce, kteří touto chorobou trpí. První výsledky jsou udivující. Po testech se ukázalo, že starší jednotlivci, kterým byl podávám flavonol, si udrželi vysokou úroveň intelektuálních schopností a jejich infekční procesy a úroveň stresu byly tak nízké, jako u mladých hlodavců.

K využití flavonolu nebo jiných sloučenin s antioxidačními účinky v medicíně je ještě daleká cesta. Výzkum však poukazuje na to, jak mnoho tyto látky, obsažené mj. v jahodách, mohou ještě nabídnout.


[1] Viz.: http://www.sadyogrody.pl/z_innej_skrzynki/141/zawarta_w_truskawkach_substancja_utrzymuje_mozg_w_dobrej_formie,10444.html
[2] Ibide m
[3]M. Hoffmann, Charakteristika a vlastnosti vybraného bobulového ovoce, Varšava 5.04.2017 s. 21